GINEKOLOGIJA - Poliklinika Alba

+381 35 565745 +381 69 604663
albaprokic@gmail.com
Go to content
Ginekologija

Poliklinika Alba nudi širok spektar usluga koje se odnose na svaku zdravstvenu fazu žene tokom njenog životnog veka - od reproduktivne nege do rađanja dece i godina nakon menopauze.


Ginekologija

     

Osnovni  ginekološki pregled, kolposkopija i uzimanje brisa  na Papanicolau, u cilju ranog otkrivanja prekanceroza i karcinoma grlica  materice. Ultrazvučni 2D, 3D i 4D pregled male karlice transvaginalnom i  transabdominalnom sondom i ultrazvučni pregled dojki. U cilju što  ranije detekcije neoplazija u maloj karlici vrše se i ultrazvučni  pregledi Color Doppler-om.

Trudnoća

Postavljanje dijagnoze rane trudnoće, normalne i patološke  (vanmaterična trudnoća, missed ab, molarna trudnoća itd.). Praćenje  zdravstvenog stanja trudnice (redovno merenje krvnog pritiska, telesne  težine, laboratorijske analize, CTG, akušerski i ultrazvučni pregled),  blagovremeno uočavanje pojave simptoma bolesti i nepravilnosti u razvoju  trudnoće i razvoju ploda.

Ultrazvučni pregledi 3D i 4D

3D ultrazvuk se primenjuje za dijagnostiku u  ginekologiji i ginekološkoj onkologiji. Njegova uloga je u otkrivanju  anomalija materice, analizi morfologije tumora materice i jajnika. Kolor  Doppler 3D ultrazvuk daje informacije o prokrvljenosti organa i tumora  genitalnog trakta koje se koriste za procenu potencijalnog maligniteta otkrivenih promena.

4D ultrazvuk se primenjuje u perinatologiji  odnosno za praćenje trudnoće. Primenom 4D ultrazvuka prati se razvoj  ploda od ranog perioda implantacije, analiza morfologije u prvom  tromesečju, razvijanje ploda u drugom tromesečju kao i razvoj i  ponašanje fetusa u trećem tromesečju trudnoće. Zbog visoke rezolucije  slike 4D ultrazvuk omogućava otkrivanje i analizu razvojnih anomalija  ploda.

U prvom tromesečju trudnoće ultrazvukom  se utvrdjuje lokalizacija trudnoće, srčana radnja embriona, a primenom  3D i 4D ultrazvuka analizira se morfologija embriona, pupčanika i  žumančane kesice. U ovom periodu trudnoće mogu se otkriti poremećaji u  razvoju trbušnog zida ploda.

Tokom drugog tromesečja primenom ultrazvuka  ispituje se rast i razvoj ploda. U ovom periodu trudnoće otkrivaju se  razvojne anomalije ploda odnosno njegovih vitalnih organa. U drugom  trimestru do 19. nedelje trudnoće se odredjuju biometrijski parametri  koji ukazuju na potencijalni rizik za genetske anomalije ploda. U sklopu  ovog pregleda trudnica se upućuje da uradi i biohemijski "Dabl test" iz  krvi na osnovu koga se takodje procenjuje rizik za genetske anomalije.  Ako trudnica nije radila genetski ultrazvuči pregled sa 12 nedelja  trudnoće i "Double test", poželjno je da se uradi detaljan ultrazvučni  pregled i "Triple test" sa 16-17 nedelja, kako bi se u slučaju povećanog  rizika mogle uraditi genetske analize - biopsija poseteljice,  amniocenteza ili neinvazivni prenatalni test iz krvi.

4D ultrazvukom se u trećem tromesečju  trudnoće prati fetalno ponašanje i aktivnost u materici. Analizira se  fetalna morfologija i otkrivaju razvojne anomalije koje se mogu javiti u  ovom periodu. Tokom trećeg tromesečja trudnoće u okviru ultrazvučnog  pregleda prati se razvoj i rast fetusa merenjem biometrijskih parametara  (obima i prečnika glave, abdomena, dugih kostiju ekstremiteta). Meri se  debljina i zrelost posteljice (ukazuje na dijabetes u trudnoći ili  prevremeno starenje posteljice.   

Lečenje bračnog steriliteta obuhvata:  razgovor sa bračnim partnerima, osnovni ginekološki i ultrazvučni  pregled, pregled muškarca sa spermogramom i spermokulturom,  folikulometriju, sve briseve (hlamidije, mikoplazma...), hormonski  status. Posle uvida u reproduktivni sistem oba partnera preduzima se  lečenje ili konsultacija vrhunskih stručnjaka u zemlji i inostranstvu.  Kada je neophodna asistirana reprodukcija, vrši se klinicka i  laboratorijska priprema partnera, dogovor sa odgovarajućom medicinskom  ustanovom i upućivanje u istu.

Lečenje "ranice" na grliću materice i polnih bradavica radiotalasima

Radiotalasi su savremena metoda otklanjanja "ranice" na grliću  materice i polnih bradavica, intervencijom bez krvi i ožiljaka.  Intervencija je bezbolna i vrlo kratko traje.


2020. © Poliklinika Alba - All Rights Reserved.
Back to content